Recept / Recettes

Si vous voulez les recettes en français; écrivez-nous!


Fruktsallad med pepprig marinad
(1 mars 2013, "Besök av Tat Wing och Xi")

Marinad
0,5 st röd spansk pepparfrukt
25 g färsk ingefära
2,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
10 st svartpepparkorn

1. Kärna ur och skär pepparfrukten i tunna strimlor.
2. Skala och skär ingefäran i tunna strimlor.
3. Koka upp vatten och socker.
4. Tillsätt pepparfrukt, ingefära och pepparkorn. Låt lagen koka ca 5 min och sedan kallna.
5. Skala, kärna ur frukt ex apelsiner, physallis och mango. Men det går lika bra att använda ex päron och jordgubbar, det är bara att använda sina favoritfrukter och det som är i säsong.
6. Sila sen bort chili- och ingefärsstrimlorna från marinaden men spara några till garnering. Låt salladen sen marinera ca 2 timmar i kylskåpet.

Gott med vanlig vaniljglass men även neutral turkisk yoghurt smakar smaksen ihop med denna lite annorlunda smaksensation på fruktsallad.



Hummersoppa
 (22 februari 2013, "Misja har fyllt år") 4 personer

Ingredienser
2 st humrar, (hela eller bara skalen)
150 g sötpotatis
75 g rotselleri
1 st morot
1 st lök, gul
75 g fänkål
1 st vitlöksklyfta
50 g smör
1 msk tomatpuré
10 st timjan, färska kvistar
1 tsk chili, hackad röd
1 tsk dragon
0,5 tsk curry
2,5 msk konjak
0,75 dl portvin, rött
3 dl vin, torrt vitt
5 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 tsk maizena majsstärkelse
0,5 tsk salt

Tillagning
1. Tina hummern om den är fryst. Klyv den och plocka ur köttet i stjärtar och klor. Spara köttet i kylskåpet till servering. Plocka bort magsäcken som sitter längst upp mot huvudet  och släng den. Spola av skalen med kallt vatten.
2. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär sötpotatisen i tärningar. Lägg dem i en ugnssäker form.  Rosta dem mitt i ugnen tills de mjuknat och fått fin färg, ca 20 min.
3. Skala och tärna selleri, morot, lök och fänkål. Skala och finhacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smöret ca 5 min. Tillsätt hummerskal, tomatpuré, kryddor och vitlök. Fräs ytterligare ca 5 min.
4. Häll i konjak, portvin, vin och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 10 min. Ta fonden från värmen och låt dra under lock ca 20 min.
5. Tillsätt hälften av grädden  och sjud ca 10 min. Sila soppan. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner redningen i soppan och låt koka upp. Smaka av med salt.
6. Vispa resten av grädden till fast skum och vänd i soppan precis före servering. Fördela hummerkött och pumpa i skålar. Häll den varma soppan över.


Pestofyllda bullar (Ett recept från Allt om mat)
(28 januari 2013, "Morotssoppa")

Ingredienser
25 g jäst
2,5 dl vatten, ljummet
1,5 msk kesella
1 msk smör, rumsvarmt
1,5 msk strösocker
1,5 tsk salt
1 msk olivolja
1 st ägg
1 dl durumvetemjöl
ca 6,5 dl vetemjöl

Fyllning
100 g philadelphiaost, naturell
2 msk färdig pesto
1 msk hackad basilika
1 msk pinjenötter

Pensling
2 msk olivolja
1 dl lagrad ost, grovriven

Tillagning
1. Smula ner jästen i en skål. Rör ut den med lite av vattnet.(Om du använder torrjäst som jag gjorde blandar du torrjästen med mjölet först innan du tillsätter de "blöta" ingredienserna). Blanda ner resen av vattnet, kesella, smör, socker, salt, olja och ägg. Rör ner mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 min.
2. Blanda samman fyllningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta.
3. Bred ut fyllningen och rulla ihop plattan på längden. Skär den i lämpliga bitar och lägg i bullpapper på en bakplåt.
4. Sätt ugnen på 200°. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 min under bakduk.

5. Pensla bröden med olivolja eller ägg och strö över osten.
6. Grädda 15–20 min mitt i ugnen tills bröden är gyllenbruna.

Mmm..


Champinjonsoppa krämig & god!
(23 januari 2013, "Vardagsmys igen") 6 pers

500g champinjoner
1 gul lök
1-2 tsk torkad timjan
½ dl konc. Grönskaksfond (eller höns)
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1,5 msk majsstärkelse (maizena) Inte säkert det behövs!
smör, salt och peppar

1. Grovhacka hälften av champinjonerna. Skala och hacka löken
2. Fräs champinjoner och lök i smör i en kastrull i ca 5 min
3. Tillsätt timjan, fond, grädde och mjölk. Låt koka 10 min
4. Skär resten av svampen i tunna skivor
5. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer.
6. Tillsätt 2/3 av resterande svampen i soppan. Koka 2-3 min och red sen av med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Låt sjuda i 2min.
7. Stek under tiden resten av svampen i smör
Smaka av soppan med salt och peppar.
8. Servera soppan och toppa den med den stekta svampen och gärna med någon kvist färsk timjan.

(Kanske kan spetsas med ..?)


Citrusmarmelad
(11 november 2012, "Apelsinträdet")

Du behöver:
1,5 kg citrusfrukter
1,5 liter vatten
1,6 kg socker
3 tsk citronsyra

Gör så här:
1. Tvätta frukten väl (Behövs inte om man har ett träd i sitt vardagsrum ;-)
2. Skär först apelsinerna i halvor och skiva dessa sen i riktigt tunna skivor.
3. Lägg i en gryta och slå på vatten.
4. Låt koka i 45 min under lock.
5. Häll i sockret, rör om ordentligt och låt sen koka i 35 minuter utan lock eller tills du kan göra ett gelé-prov. (Häll en liten sträng på en assiett. Är marmeladen klar ska den stelna något och inte rinna som vatten)
6. När marmeladen är klar tar du kastrullen från plattan och tillsätter 3 tsk citronsyra. Rör om ordentligt och häll upp på rengjorda burkar.
7. Låt marmeladen kallna innan locket sätts på. Förvaras kallt.

OBS! När marmeladen kokar med sockret behöver du hålla ett vakande öga över den och röra om då och då så att inte marmeladen bränns vid.


Pestofylld biff
(14 oktober 2012, "En höstdag")

Köp en väl marmorerad biffrad som är så jämntjock som möjligt.
Skär upp den på längden ca 1,5-2 cm tjock så att du kan rulla upp så den blir som en stor platta. ( Du skär den ungefär som ett @ )

Lägg först ett en jämt lager med parmaskinka eller jamon serrano. Bred sen ut ett ordentligt lager med pesto (köpe-pesto funkar alldeles utmärkt men vill du lyxa till det ännu mer så kan du göra egen)
På detta lager strör du ut ytterligare ett rejält lager med riven parmesan.
Rulla sen ihop biffen och knyt ihop med steksnören.
Peppra och salta runt om. (Om man vill kan man även peppra inuti steken)

Ta biffen och stek den runt om i en het panna.
Lägg den sen i ugnssäker form. Stick i en termometer och stek den i 175 grader tills innertemperaturen visar 52 grader (Svårt att säga hur lång tid det tar, det beror på hur tjock och stor köttbiten är men räkna med ca 30 min)

Ta ut köttet och låt det vila en stund innan du skär upp det.
Servera gärna en rödvinssås till eller en krämig gratäng.


Chokladkladdkaka med körsbär och Amaretto
(14 oktober 2012, "En höstdag")
En lyxig chokladkaka med vuxensmak...

Ingredienser:
I burk inlagda körsbär i rom
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 tsk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 dl Amaretto (mandellikör)

Sätt ugnen på 175 grader.
Låt körsbären rinna av och lägg dem sen i en smord form.
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt rumsvarmt smör och ägg och arbeta snabbt ihop till en lös deg.
Bred ut degen över körsbären.
Grädda i ca 18 minuter tills kakan är torr i kanterna men lös i mitten.
Ta ut kakan och häll 1 dl Amaretto över den.
Låt svalna och servera sen med vispad grädde eller vaniljglass.

Om du gör kakan i små formar måste du minska tiden. Känn med en sticka.



Snabb rödvinssås
(18 juli 2012, "Snabbmat")

Några matskedar hackad lök; vanlig gul lök, rödlök eller purjolök - det du har hemma
2 dl fylligt vin
1 dl vatten
Några matskedar fond eller lite av en buljongtärning
En rejäl klick smör

Fräs löken en liten stund i lite smör.
Tillsätt vin, vatten och fond/buljong.
Låt sjuda i ca 5 min.
Tillsätt smöret.
Klart!



Havtornsglass
(15 juli 2012, "Besök av mamma och pappa")

Denna glass blir ett mellanting mellan glass och sorbet då den inte innehåller ägg. Vill man ha den krämigare kan man tillsätta ett ägg.

3 dl turkisk yoghurt
1,5 dl mellangrädde
1,5 dl färskpressad juice av havtornsbär
1 dl socker
Blanda alla ingredienserna och häll detta i en glassmaskin. Rör om och simsalabim har du en underbart syrlig och fräsch havtronsglass! Vill man ha den sötare är det bara att man tillsätter socker efter behag innan man fryser smeten till glass.



Blomkålssoppa
(Även denna från den 15 juli 2012, "Besök av mamma och pappa")

Ett blomkålshuvud (ca 500-700g) som får kokas riktigt mjuk i
2 dl vatten
2 dl vitt vin
Mixas ihop till en slät soppa.
Blanda med 2 dl crème fraiche.
Smaka av med lite salt och eventuellt lite peppar.
Så har du bums en soppa du kan använda i alla sammanhang!




Basilikasås
(till coeur de fillet, 4 mars 2012, " Dags för en bjudning") 4 pers.

I kruka basilika som mixas med
125 g smör och
1/1 kryddmått cayenne.
Blandas med uppvärmd
1 dl vermouth (Nolly Prat)
½ dl grönsaksbuljongstärning
1/dl creme fraiche

Värm varsamt


Skaldjursoppa Beau Rivage / Soupe Beau Rivage
(8 jan 2012, "En lördagkväll..")

Lite pyssel men väl värt mödan! Bra om man är två mot slutet då man inte vill att det ska ta så lång tid mellan att musslorna är färdiga och soppan står på bordet. Då hinner musslorna kallna och de är godast varma. Man kan med fördel göra enbart musslorna en kulen fredagkväll!

4 pers.
Ingredienser :
I kg blåmusslor
4-8 pilgrimsmusslor
4 ostron
1 liten morot
1 liten röd paprika
5-10 cm zucchini
2 schalottenlökar
smör
1/2 fl. torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
1 krm saffran (ca 0,5 gr)
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl + 2 msk smör
1/4  krm cayennepeppar
ev. salt
+ ett gott bröd, gärna surdegsbaguette.

  1. Ställ djupa tallrikar på värmning.
  2. Skrubba rent musslorna och släng dem som inte stänger sig.
  3. Tina pilgrimsmusslorna.
  4. Skär morot, zucchini och paprika i mycket små tärningar. Lägg åt sidan i en skål.
  5. Finhacka löken. Lägg hälften av löken till de andra grönsakerna. Fräs den andra halvan i lite smör så att den blir blank och lite genomskinlig men inte tar färg.
  6. Tillsätt till den smörfrästa löken vin, buljongtärning, saffran, timjan, och den skalade vitlöksklyftan. Koka i 10 min. (Undertiden gör du punkt  7-9.)
  7. Smörfräs under tiden grönsaksblandningen.
  8. Skiva pilgrimsmusslorna i hälften och lägg åt sidan.
  9. Blanda smör och vetemjöl till en kula.
  10. Lägg snabbt musslorna i buljonggrytan, lägg på lock och koka livligt 3-4 min. Skaka grytan så musslorna öppnar sig.
  11. Sila över den goda buljongen i grytan med grönsakerna. Tillsätt grädden och vispa ner smörkulan. Låt soppan koka någon minut och smaka av med cayennepeppar + ev. lite salt.
  12. Öppna ostronen. Häll spadet från ostronen i soppan.
  13. Fördela ostronen i tallrikarna.
  14. Halstra pilgrimsmusslorna snabbt i en het panna och fördela också dem i tallrikarna.
  15. Häll över soppan i tallrikarna och servera blåmusslorna separat tillsammans med brödet.
Bon appétit!


Chokladkaka med lingon.  Mmm!

Ta favoritreceptet på kladdkaka och strö över 1,5 dl lingon innan gräddning. En perfekt kombination mellan de syrliga lingonen och den söta kakan med en svag bitterhet från chokladen.

Gâteux au chocolat avec des airelles rouge. Superbe! 
Prendre la recette favorite de gâteux au chocolat et semer 1,5 dl airelles rouge au-dessus avant mettre dans le four. Une combinaison parfaite entre les airelles rouge acidulé et le gâteux sucré avec un faible goût d'amer de chocolat. 


Chokladbrulée

100 g mörk choklad av god kvalitet (minst 60% Gärna en choklad från Mälarchocolaterie)
1 dl strösocker
1 dl kakao
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl grädde
7 äggulor (passa på och gör maränger :-)
Råsocker till att strö ovanpå

Du behöver 20 små miniformar eller 8 små suffléformar om du vill ha en större efterrätt

1. Sätt ugnen på 100 grader
2. Smält chokladen i vattenbad
3. Koka upp mjölken och rör ihop den med socker och kakao. Vispa så allt blandar sig ordentligt.
4. Häll blandningen på den smälta chokladen och låt svalna.
5. Vispa i grädde och äggulorna och sila sen smeten. (Viktigt!)
Fördela smeten i portionsskålarna och tillaga mitt i ugnen 1 timme för de små formarna, 1 timme och 20 minuter för de större.

Låt bruléen svalna. Strö sen över ett litet lager med råsocker och bränn av med en liten brännare så att sockret karameliseras. Det går utmärkt att göra färdigt chokladen i formarna på morgonen och sen bränna sockret precis innan man ska servera.

Till detta är det supergott med halvfrusna hallon och vaniljmjölk - vill du ha recepetet på vaniljmjölken så hör av dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar