lördag 19 maj 2012

Halv åtta hemma hos oss / Un diner presque parfait chez nous


En genomtrevlig kväll med supermysiga kompisar den 18 maj.
Sommarn har inte riktigt fått fäste än i vårt kalla land så vi fick skippa mojito till fördrink - det fick bli lite rosa bubbel istället men det var ingen som grät över det. Nichlas kläcker idén att vi borde söka till programmet "Hemma hos.." redan när vi sitter med förrätten så det får bli bloggens rubrik denna gång :D

Un soirée très agréable le 18 mai avec nos amis super sympa.
L'été n'a pas "collé" encore ici dans notre pays froid par conséquent nous avons changé l'envie d'un mijito à un verre de crémant rosé - personne a fait la tête... Nichlas a trouvé l'idée que nous devons chercher une place dans le programe " Un diner presque parfait" déjà à l'entrée, donc ça va être le titre pour le blog aujourd'hui :D

Snart stundar minstas student så vi behöver testa lite förtugg som kan användas. Våra vänner får vara våra försökskaniner under kvällen. Mozarellarullarna med hemmagjord pestofyllning var perfekta som dessutom går att göra i förväg och förvaras i frysen. Kan det bli bättre? Små chèvre-crustader slank också ner men de blev mjuka så fort så ska man ha dem på studenten måste man nog göra mer hållbara små pajformar. Får se om tålamodet håller för det..

C'est bientôt le temps pour le bac et la réception pour notre troisième et pour ça raison nous avons besoin d'essayer quelques mis-en-bouches. Nos amis ont été nos cobayes pendant la soirée. Les rouleux de mozarella avec pesto que j'ai fait moi-même étaient parfait. On peut même les fait en avance et les garder dans le congélateur. Est-ce que ça peut aller mieux? Les petits croustades de chèvre étaient dévorés aussi mais ils ont devenu mous trop vite. Si nous voudrions les avoir à la réception il faut faire les petits tourtes. On verra si je vais avoir la patience.. 

Förrätten blev några skivor foie gras tillsammans med calvadosindränkta fikon. Alltid lika gott.. Men jag hävdar att de skulle nog inte platsa i programmet då vi inte gjort foie gras själva, vi har bara öppnat burken fast kanske det duger med att vi lagt in fikonen själva? Till detta drack vi en chateau Menota 2009

L'entré était quelques tranches de foie gras accompagné par les figues marinés dans le Calvados. J'ai dit que ça ne devait pas qualifier pour le programe parce que nous ne l'avons pas fait nous-même, nous avons seulement ouvert la boîte..mais peut-être c'est sufi avec les figues que nous avons marinée nous-même? Avec ceci nous avons bu un Chateau Menota 2009.

Sen är det dags för huvudrätten, laxfläta i pernod-sås. En rätt vi gjort många gånger genom åren och som varje gång överraskar oss med hur god den faktiskt är även om det låter underligt med pernod i såsen. Att välja vin till kan vara lite knepigare. Tog hjälp av en ung expert på Systembolaget så det blev en Pouilly-Fuissé med rätt hög syra som bröt fint mot grädden  i såsen. Kan ha fungerat även med mer smörighet i vinet men varken Urban eller jag är stormförtjusta i alltför smöriga vitviner så detta blev ett bra val.

Après c'est le temps pour le plat principal, la tresse de saumon avec la sauce au Pernod. C'est un plat que nous avons fait beaucoup de fois pendant des années et chaque fois nous sommes surpris qu'il a autant de bon goût même il semble un peu bizarre avec le Pernod dans la sauce.. Choisir un vin qui va accompagner ce plat est un peu délicat. J'ai pris aide d'un jeune expert au magasin des alcools et il m'a recommandé un Pouilly-Fuissé avec assez beaucoup d'acidité qui a contrasté bien avec la crème dans la sauce. Ça avait pu fonctionner avec un peu plus de onctuosité mais ni moi ni Urban aimons trop de goût de "beurre" dans le vin blanc, alors c'était un bon choix.  

Efter huvudrätten måste man förstås äta ost och denna gång kunde vår fantastiska Ica Sjöhagen erbjuda en lite kittost "Trou Cru" som var riktigt god. Ja, Comté, Tri och Roqueford, smälte också fint mot gommen. I glasen hade vi en Cornas, Les Grandes Terrasses av Paul Jaboulet Aîné, 2009. Mycket trevligt vin som jag hittade på nyhetshyllan. Kanske man skulle svänga förbi och köpa några flaskor till..

Apès le plat principal il faut manger du fromage et cette fois notre petit supermarché à côté a offrit un fromage "Trou Cru" qui était très bon! Et bien sûr le Comté, le Tri et le Roqueford, ont fondu au palais fin.. dans les verres nous avons eu un Cornas, Les Grandes Terrasses de Paul Jaboulet Aîné, 2009 qui était un vin charmant que j'ai trouvé aux étagères des nouvelles. Peut-êter je vais chercher quelques bouteilles en plus.

Efterrätten blev en syrlig dröm i form av en paj. Hemmagjord Lemoncurd i botten med en lättgräddad hallonmaräng ovanpå. Mmm.. Den ska vi göra på studenten!

Le dessert était un rêve acidulé; une tarte avec "lemoncurd" au fond que j'ai fait. Au dessus un meringue de framboise, légèrement cuit. Mmm.. ceci nous allons faire pour la réception - c'est sûr! 



1 kommentar:

  1. Hej,

    Jag jobbar för sajten Hittarecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

    Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

    Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på Hittarecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

    Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

    Med vänliga hälsningar,

    Senka
    senka@hittarecept.se

    SvaraRadera